telepsihijatrija

Telemedicina oznacava pruzanje usluga iz oblasti medicine (dijagnostika, lijecenje, konsultacije i dr) uz pomoc savremenih sredstava komunikacije i na daljinu. Telepsihijatrija je jedna grana telemedicine koja je u snaznom usponu u zadnje vrijeme.

Zasto ?

Zasto sto se pokazala:

  • uspjesnom

  • jeftinijom

  • pristupacnijom

  • opustenijom.

Prednosti i koristi od telepsihijatrije su trenutno jos istrazuju, ali do sada postoje snazni dokazi koji  sugerisu da telepsihijatrijski servisi mogu pomoci u prevazilazenju nekih od barijera za odlazak kod psihijatra i to:

Ekonomskih – Telemedicina smanjuje troskove pruzanja usluga u oblasti mentalnog zdravlja. Pacijenti ne moraju da se brinu u vezi odlaska kod doktora, putovanja, prevoza, cuvanja djece, izostanka sa posla, gubitka vremena ili drugih troskova vezanih za odlazak u zdravstvenu ustanovu. U zemljama u kojima je telemedicina pokrivena sa zdravstvenim osiguranjem, troskovi koje ima pacijent su jednaki ili manji.

Geografskih– Telepsihijatrijske usluge se mogu pruzati bilo gdje, bez obzira gdje se psihijatar i pacijent nalaze. Dovoljan je samo dobar pristup internetu i koristenje nekog od programa za online razgovore. Posebno je pogodan za one koji zive daleko od zdravstvenih ustanova ili ako se u njihovoj blizini ne nalazi terapeut koji im moze pomoci, one koji su na putovanju a treba im iznenadna konsultacija ili oni koji zive u inostranstvu a zele razgovor sa psihijatrom na maternjem jeziku.

Stigmatizirajucih– Stigma, predrasude i zablude u vezi mentalnog zdravlja i bolesti mogu obeshrabriti mnoge da potraze pomoc psihijatra. Telemedicina omogucava da pomoc psihijatra ipak bude dostupna i za osobe koje se ne osjecaju prijatno zbog odlaska u ordinaciju psihijatra i zbog toga ga izbjegavaju. A to je zasigurno znacajno da bi se povecao broj osoba koje traze pomoc i dobiju je, pa makar na pocetku lijecenja dok ne prevazidju svoje strahove i druga osjecanja.

Takodje, mnogi pacijenti se osjecaju puno opustenije i budu otvoreniji ako razgovaraju sa psihijatrom iz svog privatnog prostora nego u ordinaciji. Ovo je jedan od najvaznijih razloga zbog koga veliki broj osoba koje do sada nisu trazili pomoc, a bila im je potrebna, sada konacno imaju priliku i da je dobiju na nacin koji njima odgovara.

fb4

Testovi za samoprocjenu

Ovdje mozete uraditi testove za mentalne poremecaje. Svi testovi su orjentacioni. Za postavljenje tacne dijagnoze potreban je detaljan razgovor sa psihijatrom i dijagnoza se ne moze postaviti samo na osnovu testova. test za depresiju test za opasno i stetno pijenje alkohola nasilje u partnerskoj vezi

Platforma za telemedicinu u slucaju prirodnih katastrofa

Vijest Uskoro ce biti gotova platforma za telemedicinu u slucaju katastrofa. Telemedicina je pruzanje medicinskih usluga na daljinu uz pomoc savremenih sredstava komunikacije. Katastrofa je…znamo svi sta je prirodna katastrofa, nedavno smo bili poplavljeni do grla, pa i preko. A takodje nije nam stran ni pojam drustvenih i ratnih katastrofa koje smo vecinom osjetili i na … Nastavi čitati Platforma za telemedicinu u slucaju prirodnih katastrofa

Pomoc psihijatra online- sta je to i kakva su iskustva

Telepsihijatrija je oblast telemedicine, tj pruzanje medicinskih usluga i pomaganje ljudima na daljinu uz pomoc savremenih sredstava komunikacije i tehnologije U zadnje vrijeme je popularniji naziv e-mentalno zdravlje. Usluge pruzaju ne samo psihijatri i drugi zdravstveni profesionalaci , vec i drugi ljudi, i to putem elektronskih medija koristeci programe za videoconferensing, elektronsku postu, razne aplikacije, … Nastavi čitati Pomoc psihijatra online- sta je to i kakva su iskustva

Jedna misao o “telepsihijatrija

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s