Mecka koja plese

Vasar je, vlazno vrjeme.Zemlja je mokra kisica rominja, a na jednom mjestu se skupili ljudi sa djecom formirajuci krug . U sredini kruga je klovn sa muzickom kutijom, a do njega je mecka zbunjena gleda taj svijet oko njih dvoje.
U momentu kada klovn pocne da okrece pedalu na kutiji mecka se ispravi na zadnje noge i pocne histericno da skakuce. Masa okolo pljesce, djeca se smiju, a roditelji pocinju  da ubacuju kovanice u sesir koji je klovn ranije stavio na zemlju.
Kada muzika prestane mecka se spusti na sve cetiri i sjeda na zadnjicu i nastavlja zbunjeno da gleda svijet oko sebe.
Kasnije ce mecka da zavrsi u svom kavezu i dugo provesti noc budna i depresivna.
Kako je mecka naucila da plese? Mecka je ulovljena u sumi kao vrlo mala, uvucena joj je dancing_bear_in_bulgaria_about_1970_1alka kroz nos, za alku je vezan jedan kraj konopca dok je drugi kraj vezan za stub. Zatim jemmecki pod noge bacan zar i pustana muzika danima i mjesecima. S obzirom da je bila vezana, mecka je skakutala po vrelom uglju uz zvuke muzike sve dok nije naucila da svaki put kad cuje muziku iz kutije stane na zadnje noge, ispravi glavu i pocne da skakuce u mjestu.
Mecka naravno nije nikada naucila da plese. Mecka je naucila da svaki put kad cuje tu odvratnu muziku prezivljava agoniju opekotina po nogama, nemocnosti da pobjegne jer bi joj alka u nosu iscupala nos, bolove i na kraju depresiju jer se nalazi u kavezu i zavisi od toga da li ce joj gazda baciti tu vece jabuku da pojede i da li ce sutra to mocno stvorenje koje upravlja njenim zivotom ponovo zadati nove muke?
Zar nije tako i sa anksioznoscu? Taj covjek predstavlja situacije koje nam se desavaju (bacanje zara i pustanje muzike) znaci stvara nam misljenje, muzika je triger, konopac je osjecaj bezizlaznosti, zar su nase misli koje nam stvaraju bol a depresija je na kraju dana kavez.
U principu smatram da smo utrenirani da ne vidimo dalje od tih simbola koji su nam ili koje smo vremenom sebi usadili u glavu. Ako nesto nije savrseno ja nisam dobar, ako cujem neku rijec na ulici to znaci da sam ja to jer ne mogu da uradim ovo ili ono, ili nemam ovo ili ono, osudjen sam da zivim ovdje i nesto cu sebi uraditi jer nema drugog nacina itd itd, ja ne mogu imati drugova ili drugarica zato sto mislim da sam ovo ili ono ili ovakav ili onakav.
Svi ti simboli su najprostije narodski receno jedno obicno sranje, kompost malo smrdi ali sudbina im je da se osuse i raspanu i da nesto korisno iz toga izraste.
Mi nismo ti simboli mi nismo taj osjecaj i situacije se svakako mogu promjeniti.
Ono sto medvjed ne zna je to da je 10 puta jaci od tog cike sto ga je mucio i da ga jednim potezom sape moze srusiti i odsetati u sumu i zivjeti slobodno i u tom nepoznatom svjetu naci masu socnih bobica i meda i lisca.
 bear
  Autor:  RASO