GORE/DOLE – dokumentarni film o bipolarnom poremecaju

Bipolarni poremecaj, koji ima 1% stanovnistva, poznatiji je pod nazivom manicna depresija ili manicno depresivna psihoza.

Ovo je poremecaj raspolozenja i kao sto sam naziv kaze ima 2 pola raspolozenja i ponasanja: onaj krajnje niski-depresija i krajnje visoki-manija. Sve kombinacije koje postoje na kontinuumu  izmedju ovih polova i razlicite brzine kojima se tzv.plus i minus faze smjenjuju su moguce. Na osnovu toga postoji jos podpodjela ovog poremecaja, a od intenziteta tegoba, brzine smjenjivanja i posljedica u raznim oblastima zivota dosta zavisi koliko ce oboljela osoba patiti.

Za razliku od vecine drugih mentalnih poremecaja, osobe koje imaju manicnu fazu bolesti su pune samopouzdanja, zadovoljne sobom i pune energije, imaju osjecaj da sve mogu i da sve stizu. Ova epizoda im u potpunosti odgovara i ne zele je se odreci. Zbog toga cesto i izbjegavaju lijecenje. Medjutim, ona druga faza-depresivna  im je cesto neizdrziva i nazalost puno ovih osoba u toj fazi izvrsi suicid. Cak i kada je raspolozenje normalno ove osobe to dozivljavaju kao depresiju.

Kako ovaj poremecaj dozivljavaju i prezivljavaju oboljeli i njihovi najblizi mozete vidjeti u ovom interesantnom i poucnom dokumentarnom filmu. Film je na engleskom.

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s