Doktorice, kako vi uspijevate ostati mirni kad imate problem? upitao me je zacudjeno moj pacijent

Svaki covjek ima svoj nacin ucenja koji mu najvise odgovara. Neki bolje uce kada nesto vide, neki kada cuju, neki iz tudjeg iskustva. A najbolje se ipak uci iz svog iskustva.

Ucenje od drugih posmatranjem ili proucavanjem kako su oni rijesili neki problem je model koji moze posluziti za ucenje novih saznanja i vjestina.

I tako jednog dana tokom jednog razgovora dobijem pitanje od pacijenta: “A kako vi doktorice uspijete ostati mirni kada imate problem?”

Super pitanje! Zaista! I tesko. Moja prva misao je : “nemam pojma, zar ostanem smirena?”

Pa da naravno, ostanem smirena , uglavnom dovoljno smirena da bih mogla da rjesavam konkretan problem. To naravno zavisi od situacije do situacije koliko mi je znacajno to sto se desava i kako je tumacim. Tako da i doktori/psihijatri nisu svemoguci i ne drze “sve uvijek i u potpunosti pod kontrolom”. Ipak sam i ja jedna sasvim obicna osoba.

Medjutim, ono sto mi definitivno pomaze da i pored velikog stresa u nekim situacijama ostanem dovoljno smirena je vjestina koju ucim i druge. Ona se zove vjestina rjesavanja problema.

Prvo pitanje koje sebi postavim je: Imam li problem?

Ako je odgovor da, pitam se koji je to problem , kako da ga rijesim, ko mi moze pomoci. Kada identifikujem razne mogucnosti, onda razmisljam koja je od njih najbolja za rjesenje mog problema…

I eto tako ostanem smirena i skoncentrisana na ono sto je vazno u tom momentu, ustvari rjesavam problem.

Ako na pocetku bude odgovor da nemam problem, onda o tome vise necu da razmisljam. To isto nekada nije lako, ali i to brzo prodje ako tome vise ne pridajem paznju i znacaj.

Probajte, pa komentarisite ispod kako vam ide!

problem solv