da li ste vi psiholog

Ne, ja nisam psiholog.

Ja sam psihijatar, tj doktor koji je specijalista u jednoj oblasti medicine, psihijatriji. Doktori zavrse Medicinski fakultet u trajanju od 6 godina i onda specijalizaciju od 4 godine. Bave se dijagnostikom i lijecenjem farmakoterapijom (lijekovi) i psihoterapijom (razgovori) raznih mentalnih poremecaja. Psihijatri su najcesce vodje timova profesionalaca (psiholozi, socijalni radnici, specijalni pedagozi, psihoterapeuti, medicinski tehnicari, socioterapauti i dr) koje se bave lijecenjem i rehabilitacijom oboljelih od tezih mentalnih bolesti. Psihijatri mogu zavrsiti razne dodatne edukacije, npr za psihoterapiju i time se baviti kao dodatnim zanimanjem.

Psiholozi su strucnjaci u oblasti mentalnog zdravlja koji se bave slicnim problemima kao i psihijatri, ali iz druge perspektive. Oni se  za razliku od psihijatara vise bave dijagnostikom, psihoterapijskim lijecenjem i istrazivackim radom, te prevencijom i promocijom mentalnog zdravlja.

Psihoteraputi su osobe razlicitih zanimanja koje su bave psihoterapijom u skladu sa psihoterapijskim pravcem za koji su obuceni.