Hocu da znas da je nasilje nad zenama zlocin

Brosura “Hocu da znas da je nasilje nad zenama zlocin”

 

AKO SAM ZLOSTAVLJANA ŠTA MOGU URADITI?

Važno je da znate da vas čeka donošenje bitnih odluka: gde otići, koje postupke preduzeti, morate drugačije organizovati i prilagoditi život novonastaloj situaciji, obezbediti dodatna sredstva finansiranja i sl. Ukoliko poželite da opravdate nasilnikovo ponašanje i oprostite nasilniku nasilje koje vam nanosi, imajte na umu da je praksa pokazala da, bez obzira koliko se žena trudi, ugađa, izbegava sukobe, i uprkos povremenom poboljšanju situacije u kući, nasilnik će ubrzo nastaviti sa nasiljem, a posledice će biti teže. Imajte u vidu da: Niko ne sme da vrši nasilje nad vama. Vi niste krivi zbog nasilja koje se vrši nad vama. Nemojte verovati nasilniku – kad vas optužuje i krivi, kad opravdava nasilje, kad govori da više nikad to neće učini ti i pri tome vam kupuje poklone, plače, izvodi u restoran… Nasilje je vremenom sve češće i surovije. Nemojte ćutati, pokušajte da pričate svima o nasilju koje trpite. Nasilje nije vaša sramota, već sramota nasilnika.

TAKTIKE PREŽIVLJAVANJA

ZAŠTITA

Važno je da sebe zaštitite. Ako ste fizički napadnuti, ili vam je život ugrožen pretnjama, pobegnite u prostoriju koja se zaključava, ili kod komšinice. Pokušajte da glasno zovete u pomoć, a paralelno sa tim, lupom skrećite pažnju komšija koji mogu da intervenišu i pozovu policiju. Ukoliko ste zaključani, pokušajte da preko prozora skrenete pažnju prolaznika na vašu situaciju (zovite u pomoć ili pisanjem po staklu prozora pokušajte da skrenete pažnju prolaznika). S obzirom da se nasilje ne dešava prvi put, recite komšinici da, kada čuje lupanje, buku i sl. odmah pozove policiju.

POZIV POLICIJI

Pozovite policiju na vašoj opštini ili opšti broj 092. Recite im šta vam se desilo i dajte tač- nu adresu, broj stana, ulaz, sprat, a ako se radi o dvorišnom stanu i sl. napomenite im to. Ako nasilnik ima oružje ili oruđe (sekira, pištolj, nož, motka, bejzbol palica), ili je ranije osuđivan, obavezno to naglasite. Pokušajte da opišete način zlostavljanja do detalja. Ako je nasilnik pobegao, recite to policiji. Policija vas može zaštititi od trenutne opasnosti. Oni ne moraju da privedu nasilnika, već mogu samo da ga opomenu. Kada policija dođe, ne dozvolite da samo nasilnik govori. Pokažite im povrede, ukoliko ih ima. Insistirajte da policija pokrene postupke protiv nasilnika – prekršajni i krivični postupak. Uzmite ime i broj telefona policajaca koji su dolazili kako biste se informisali o preduzetim radnjama ili ih predložili za svedoke. Ukoliko policajci žele da privedu nasilnika, nemoj –> citaj dalje

vise info –> hocu da znas

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s