Alchajmerova demencija

Alchajmerova demencija- Vodic za zivot sa bolescu, LUNDBECK

slika: film The Notebook ( o zivotima osobe koja je obolila od demencije i njene porodice)

 

odlomak iz Vodica:

Na koji način možete pomoći sami sebi?

Olakšajte svakodnevni život

• Životni prostor se na razne načine može prilagoditi potrebama bolesnika.

• Prilagođavanje stambenog prostora omogućuje bolesniku da se duže samostalno stara o sebi.

• U grupama za samopomoć dobićete stručni savet i praktičnu pomoć.

• Blagovremeno treba razmotriti pravna, odnosno socijalno-pravna pitanja, kao što su: penzija, punomoć o starateljstvu i penziono invalidsko osiguranje.

• Staratelji/negovatelji treba da nauče da prepoznaju svoje granice, kako se ne bi previše iscrpeli.

Naučite da živite sa bolešću

Dijagnoza Alchajmerova demencija znači velike promene u životu bolesnika. Na nove zadatke i izazove moraju biti spremni i bližnji. Važno je zajedničko informisanje o samoj bolesti i mogućnostima lečenja. Važno je da obolelu osobu ohrabrite u njenoj borbi sa bolešću i da joj pružate osećaj sigurnosti. Nastojte da pomognete bolesniku pri daljem negovanju društvenih kontakata.

Kao negovatelju, na vama je da organizujete zajednički život. Ukoliko bolest napreduje, neizbežna je nega bolesnika. Ukoliko se karakter, a time i ponašanje obolelog menja, utoliko je vaš zadatak teži.

Ne zaboravite da mislite i na sebe. Napravite predah, kako se psihički ne biste preopteretili. Naučite da prepoznate sopstvene granice, jer ćete u suprotnom postići kontraefekat. Zbog novonastale situacije ne treba da se odričete stvari koje vam pričinjavaju zadovoljstvo.

Saveti za buduće posete lekaru:

• Sastavite spisak pitanja o kojima želite da porazgovarate sa vašim lekarom, npr. promena simptoma, opšte zdravstveno stanje, zdravstveno stanje vašeg staratelja itd.

• Postavljajte pitanja! Ako nešto ne razumete, pitajte dok vam sve ne bude jasno. Ne plašite se da kažete svoje mišljenje.

• Sakupljajte informacije o bolesti. Važan deo lečenja jeste prilagođavanje životnog prostora potrebama bolesnika. Na taj način obolela osoba može duže samostalno da se stara o sebi, a s druge strane, sprečavaju se i eventualne opasnosti.

Na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Kuhinja: Kuvala za vodu i šporeti sa sigurnosnim ventilima sprečavaju pregrevanje vode, ploče za kuvanje ili curenje gasa.

Kupatilo: Ručke na kadi, u tuš kabini i pored WC šolje pružaju veću sigurnost. Guma na kadi ili u tuš kabini sprečava klizanje.

Hodnici: Važna je dobra rasveta. Put od spavaće sobe do toaleta iz sigurnosnih razloga treba da bude osvetljen.

Stepenište: Vodite računa o dobro pričvršćenim rukohvatima i tepisima koji sprečavaju klizanje.

Prozori i vrata: Sigurnosne brave sprečavaju potpuno otvaranje prozora. Preporučuje se ugradnja specijalnih brava na ulazna vrata i vrata terase.

Bašta: Ogradite baštu/dvorište. Baštenske uređaje treba skloniti na sigurno mesto.

citaj dalje–>Alchajmerova demencija vodic