koliko dugo trebam piti antidepresive

Pijem vec 5 mjeseci lijekove protiv depresije i bolje se osjecam. Mislim da mi vise ne trebaju. Htjela bih ih prestati uzimati, ali moj psihijatar kaze da ih moram jos piti. Jesu li mi stvarno jos potrebni ako se osjecam dobro i koliko dugo ih moram jos piti?

Iskustva i istrazivanja su pokazala da je potrebno piti nekoliko mjeseci antidepresive i pored toga sto se osjecate dobro. Preporuke su da se nakon prve depresivne epizode antidepresivi koji su doveli do poboljsanja stanja uzimaju najmanje od 6-12mjeseci, u dozi u kojoj su doveli do poboljsanja, i to od momenta kada ste poceli da se osjecate dobro. To poboljsanje obicno nastupa u periodu od 8-12 sedmica.

Kod rekurentnog depresivnog poremecaja (kada se ponavljaju depresivne epizode) potrebno je uzimati jos duze, 2 ili vise godina (profilakticko uzimanje antidepresiva).

Postoje razlicite vrste depresija kod kojih su potrebne razne kombinacije lijekova i drugih metoda lijecenja. Ustvari od mnogih individualnih faktora zavisi kada  ce se i na koji nacin mijenjati i “skidati”antidepresivna terapija.

Jos uvijek nema dovoljno istrazivanja da bi se sa sigurnoscu moglo reci koliko dugo treba da se uzimaju antidepresivi u dozi odrzavanja (doza koja je manja od one kojom je postignut poboljsanje, a kojom se sprecava relaps bolesti), niti profilakticke doze.

Nastavljanje uzimanja antidepresiva nakon sto se pocnete osjecati dobro smanjuje rizik za recidivom (pogorsanjem,ponovnim javljanjem  bolesti) za 50%.

Literatura:

Geddes, J.R., Carney, S.M., Davies, C., e.a. (2003). Relapse prevention with antidepressant drug treatment in depressive disorders: a systematic review. Lancet, 361, 653-661. (A1)

Kaymaz N, van Os, J, Loonen AJM, Nolen WA. Long-term treatment with antidepressants: evidence that patients with single verus recurrent depressive episoden are differentially sensitive to treatment discontinuation. A meta-analysis of placebo controlled trials J. Clin Psychiatry 69 (9), 1423-36 (A1).

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s