Da li je moguce da mi terapija sertralinom ne odgovara?

Postovana! Od djetinjstva me prati opsesivno kompulzivni poremecaj.Prije su to bile radnje tipa brojanja, zatvaranja vrata itd. Naime mene sada muce uznemirujuce misli i sumnje. Rocd opsesija- analiziranje osjecaja prema partneru, griznja savjesti, seksualne cudne misli… stalno trazim od drugih razuvjeravanje da nije tako kako mislim itd… imam 30 g. 2011 dobila sam fevarin koji je super funkcionirao naime prestala sam ga koristit na svoju ruku 2015… prije 4 mj sam dobila ponovo fevarin ali nije mi pomagao. Unazad 3 mj promijenili su mi terapiju i pijem sertralin 100 mg. Ali i dalje se ne osjecam dobro. Vrtim se u krug s mislima, bojim se da cu napravit najvece pogreske u zivotu jer me uzasno umaraju misli…. bili smo tako sretni suprug i ja i samo me jednu vecer uhvate misli i tako se mucim. Sta ako ovo sta ako ono, bojim se da me sumnje i misli nece nikad napustit… zivim u inozemstvu i jos nisam dobila psiholosko savjetovanje jer su prebukirani. Da li je moguce da mi terapija sertralinom ne odgovara? Unaprijed zahvalna

Tretman opsesivno-kompluzivnog poremecaja (OKP) je uspjesan u oko 70% slucajeva kada se koriste lijekovi i/ili kognitivno bihejvioralna psihoterapija.* Lijekovi koji su efikasni u lijecenje OKP se svrstavaju u grupu antidepresiva koji povecavaju nivo neurotransmitera serotonina. Tu spadaju i Fluvoxamin i Sertralin koje ste pomenuli. OKP je vrlo “tvrdokoran” na terapiju, pa se zbog toga koriste vece doze lijekova nego kod tretmana drugih poremecaja kao sto su anksioznost i depresija. Takodje je potrebno da se lijek koristi dugo da bi se primijetio njegov efekat. Doze sertalina koje se koriste kod OKP idu do maksimalnih doza od 200mg na dan. Psihijatar procjenjuje da li je lijek imao dovoljno efekta do sada i da li je potrebno njegovo povecanje ili dodavanje drugog lijeka, ili njegovo skidanje i uvodjenje drugog lijeka.

Sto se tice psihoterapije, vise terapija je korisno kod lijecenja OKP. Najefikasnija je kognitivno bihejvioralna psihoterapija (KBT). Sastavni dio ove terapije je terapija izlaganjem koja je do sada najefikasniji psihoterapijski metod lijecenja ovog poremecaja. To je terapija koja se izdvojila iz KBT i zove se ERP ( Exposure and Response Prevention). Ona se sastoji u tome da se osoba koja ima OKP izlozi svojim mislima i strahovima (exposure) i da istovremeno ne poduzima nista od kompulzivnih “zastitnih” radnji (Response prevention). Razuvjeravanje je jedna od tzv. radnji kojima se osoba “stiti” o “opasnih” opsesivnih misli. Kao posljedica razuvjeravanja (ili osoba sama sebe pokusava razuvjeriti ili trazi od bliskih osoba da je razuvjere koji to onda i rade i time cine veliku gresku) dolazi do privremenog i kratkotrajnog smanjenja anksioznosti, ali se dugorocno poremecaj ucvrscuje i produbljuje. Zato je vazno da se prestane sa svim zastitnim radnjama, izbjegavanjima i ritualima ukljucujuci i mentalne rituale i da se osoba izlozi svom strahu da bi se poremecaj izlijecio.

Da bi se ovo moglo provesti potrebna je jaka motivacija i cvrsta odluka da se provede terapija izlaganjem. Takodje se treba naoruzati i strpljenjem, jer ovaj poremecaj je hronican i tezak za tretman.

U zadnje vrijeme se sve vise koristi i ACT terapija (Terapija prihvacanja i posvecenosti ) koja je takodje jedna od KBT treceg vala kao i ERP.

Iz svega ovoga odgovor na Vase pitanje iz naslova bi bio da je moguce da Vam lijek ne djeluje dovoljno jer nije u dovoljno velikoj dozi. A moguce je i da Vam uopste ne djeluje,a sto sad ne znamo jer nije u dovoljnoj dozi koristen dovoljno dugo. To ce procijeniti Vas psihijatar nakon detaljnijeg razgovora sa Vama. I iz gore navedenog isto slijedi da Vam je potrebna psihoterapija da bi se izlijecili. Poremecaj traje vec dugo i vjerovatno je sad vec komplikovan sa depresijom sto je uobicajeno kod ovih stanja.

*In 2013, the American Psychiatric Association published the Practice Guideline for the Treatment of Patients with Obsessive Compulsive Disorder, authored by two members of the IOCDF Scientific and Clinical Advisory Board, Drs. Lorrin Koran and H. Blair Simpson. The Practice Guidelines reviewed all available research and recommends CBT and/or medication as the most effective treatments for OCD. 

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s