ANONIMNA PITANJA

Od 2014 godine sam pocela sa anonimnim i besplatnim savjetovanjima putem interneta. Ona su se odvijala putem vise online medija, kao sto su moje webstranice, inbox facebook stranice Moja Saveta, e-mail-a. Prije oko 3 godine sam radila analizu ko i zasto mi se javlja. Tada sam radila analizu savjetovanja koja se odvijala samo putem e-maila. Rezultate te analize sam i predstavila na Evropskom psihijatrijskom kongresu. Tada je bilo negdje oko 1000 osoba koje su zatrazile anoniman i besplatan savjet i izmijenili smo vise hiljada mejlova. Putem fb sam primila jos puno veci broj zahtjeva za ovom vrstom savjetovanja. Nisam brojala, jer bi mi to oduzelo jako puno vremena. Vjerujem da se radilo i o par hiljada osoba.

Ova vrsta savjetovanja mi je oduzimala puno vremena, ali i pored toga sam je radila od srca i sa velikom zeljom da pomognem. Kad sam na kongresu pricala o tome da su savjetovanja anonimna i besplatna, pitali su me : “Ako radite besplatno ko placa vase racune?” Da, stvarno! I mene je to pitanje zamislilo. Srecom imam divnog i sposobnog muza kome sam jako zahvalna sto je bio jedini sponzor ovih savjetovanja, sto je imao razumijevanja i bio pun podrske .

No, i pored toga nastavila sam sa besplatnim i anonimnim savjetovanjima i zaista mi je drago sto jesam. Posebno kad pomislim na sve one mlade ljude koji su mi se javili i kojima je to bio prvi kontakt sa psihijatrom. I sve one osobe od veoma mladih do starijih koje su bile zlostavljane ili suicidalne. I sve one koji su bili suicidalni i kojima sam dala nadu i pomogla da potraze strucnu pomoc. I onih koji su nosili neke mracne tajne i koje nisu nikada nikome ispricali sve dok nisu dobile mogucnost da to bude anonimno i besplatno.I one koji su se bojali otici psihijatru i psihologu ili onima koji su izgubili povjerenje u svoje terapeute i zdravstveni sistem i zbog toga prestali sa lijecenjem…

Zao mi je sto nisam imala dovoljno vremena i energije da bar neka cesce postavljena pitanja stavim na stranicu zajedno sa uputstvima koje sam davala ovim ljudima kako bih ohrabrila i ostale koji jos oklijevaju da potraze pomoc otisli po nju.

Zao mi je sto cu sa ovom svojom aktivnosti prestati nakon skoro 6 godina. Savjetovanja preko fb stanice Moja Saveta sam prije nekog vremena prestala zbog pitanja povjerljivosti, a sada sam odlucila da prestanem i sa e-mail savjetovanjima .

Radje bih koristila umjesto rijeci “prestanem”rijec “pauziram” jer

se nadam da ce se u buducnosti otvoriti neka nova vrata koja ce opet omoguciti anonimna i besplatna savjetovanja, posebno za mlade. Zato sto se to pokazalo kao PRAVA STVAR.

3 thoughts on “ANONIMNA PITANJA

 1. Nikola kaže:

  Postovani, pijem velafaksin skoro 4 meseca, pre mesec dana sam osetio blagi boljitak, ali bez obzira ja sam i dalje sediran, imam manjak koncentracije i lose pamcenje, distimican sam, abulican, flegmatican, socijalno distanciran, dve godine ne mogu da polozim jedan ispit. Interesuje me kakvo je dejstvo mao-a inhibitora tacnije moklobemida (jace ili slabije u odnosu na triciklicne i snri), postoji li specifican nacin njegovog uvodjenja, da li se oni jos uvek koriste jer smo ucili na faxu da su oni u stvari zastareli. I takodje bih Vas pitao sta mislite o kombinaciji bupropiona i ssri, da li je dozvoljena, ima li potencijala da povrati onu energiju i elan kakav sam imao na pocetku studija?

  Sviđa mi se

 2. Mima kaže:

  Poštovana, pila sam antidepresiva dipresan (paroksetin) 10 mj. Zatim sam sedam dana pila po pola tbl i o nda 8 dana svaki drugi dan (telefonski dogovoreno s mojom psihijatri om jer se mnogo dobro osjećam) 4dana je prošlo kako nikako ne pijem. Sasvim se dobro osjećam kada je pitanju anksioznost zbog koje sam počela piti tbl. Medutim imam baš izražene nuspojave zbog prestanka ja bih to nazvala kao neki “strujni udari” koji se javljaju skoro cijeli dan i vrtoglavice. Baš su intezivni. Zanima me koliko je to da kažem normalno stanje i mogu li se nadati nekom skorijem prestanku toga. LP Mima

  Sviđa mi se

 3. Niko Koprivica kaže:

  Postovani,
  Propisana mi je terapija za napade panike
  Seroxat 1xujutro- pijem u10sati
  Lorazepam 1xuvece-pijem u 20 sati
  Medjutim imam problem budi me bol u zelucu nocu u 4 sata i ne popusta do podne tog dana.
  Molim Vas vas predlog terapije

  Lp.Niko

  Sviđa mi se

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s