Biomarkeri za autizam na vidiku

Uzrok mnogih bolesti i stanja je jos uvijek nepoznat. Specificna kombinacija genetskih,unutrasnjih i vanjskih faktora moze dovesti do pojave bolesti. Koja je to tacna kombinacija za autisticni spektar poremecaja ostaje jos uvijek velika nepoznanica.

autizam
Molekule koji se povezuju sa autizmom i lijekovi za tretman (oznaceno crveno)

Naucnici se stalno bave istrazivanjima koji faktori doprinose pojavi autizma. Neke supstance biomarkeri koje mogu uticati kao okidaci ili uzroci pojave autizma su poznate .

Sta sve moze uticati na pojavu autizma pogledajte u preglednom clanku Biomarkeri u autizmu.

Nedavno je objavljeno da je insekticid DDT (dichlorodiphenyltrichloroethane) prvi biomarker vezan za autizam. On je pronadjen u krvi trudnih zena koje su kasnije rodile djecu sa autizmom. DDT je zabranjen u mnogim zemljama, ali se jos uvijek nalazi u lancu ishrane, zbog cega je prisutan u krvi trudnica i djeteta. Ovo saznanje moze pomoci u prevenciji autizma.

Drugi moguci biomarker je vezan za poremecaj metabolizma aminokiselina kao sto su glutamine, glicine, ornitine,  leucine, isoleucine i valine. Ovaj poremecaj je prisutan kod oko 17% autisticne djece.  Ako se daljim istrazivanjem potvrdi tacnost i specificnost ovih metabolickih biomarkera to moze pomoci u ranom otrivanju autizma i mogucoj specificnoj dijeti.

Za vise detalje pogledajte:

Association of Maternal Insecticide Levels With Autism in Offspring From a National Birth Cohort ,The American Journal of Psychiatry

First Biomarker Evidence Autism Is Linked to DDT,Medscape Psychiatry

Autism Blood Test on the Horizon,Medscape Psychiatry

Amino acid dysregulation metabotypes: potential biomarkers for diagnosis and individualized treatment for subtypes of autism spectrum disorder,Biological Psychiatry

 

Roditelji djece sa poremecajem iz autisticnog spektra procitajte ovaj Vodic

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s