ZATVOR U VASEM UMU-video

 

 
Ovo je govor Šona Stivensona u drzavnom zatvoru Ajronvud koji je jako inspirisao pratioca sajta Lugera, pa ga je i za vas preveo da i vi dobijete inspiraciju.  Pisite o svojoj reakciji ispod. 
Transkript:
Pokusavao sam da smislim tekst za moj blog, mislim da zvuci veoma uvjerljivo da kazem da sam otisao u zatvor, zagrlio mnogo finih zatvorenika, dok je didzej vrtio neke ploce, a Ricard Branson mi sapnuo gdje mogu naci besplatan heroin.
Istinata prica.
Lekcija broj 1: Nikad ne vjeruj predvidjanju koje ti ne daje snagu.
Kada sam se rodio, doktori su rekli mojim roditeljima da cu biti mrtav u narednih 24 sata mog zivota. 35 godina kasnije, svi ti doktori su pokojni, a ja sam jedini doktor koji je ostao.
Nikad ne vjeruj predvidjanju koje ti ne daje snagu.
Sa koliko predvidjanja ste bili zasuti tokom vaseg zivota? Ako vjerujete predvidjanjima koja vam ne daju snagu, uvenucete i umrijeti, bilo fizicki, ili ce umrijeti vasa dusa dok hodate okolo kao lesevi koji samo hodaju za masom. Dobijacete mnogo etiketa u vasem zivotu. Govorice vam razne stvari. Morate slusati samo one koje vam daju snagu. Imam ubjedjenje u sebi koje me sluzi cijeli zivot, a to je da svi navijaju za mene da pobjedim, cak i oni koji toga nisu svjesni. I nisam dosao ovde da vam govorim da sam imao nedace u zivotu, i da znam kroz sta prolazite. Ja nemam pojma kako je vam i sta se desava u vašim životima. Nisam odrastao u vasem komsiluku. Nisam imao vase roditelje, niti zivim u vasem tijelu. Nisam imao desavnja u svom zivotu koja ste vi imali.
 Mogu vam reci da sam strucnjak samo u jednoj stvari, a to je kako da budem ja, i dobar sam u tome. Ali nisam do toga dosao lako. Prosao sam kroz stvari koje ne bih pozelio nikome u ovoj sobi. Cupali su metalne sipke iz mojih kostiju dok sam bio svjestan. Imao sam infekciju vilice, zbog koje su mi zubi morali biti povadjeni i zbog toga ne mogu vise da zvacem hranu.
Svalo jutro kada ustanem tusira me i brine o meni fizicki drugo ljudsko bice. Srecom, ona je prelijepa zena koju sam ozenio.
U mene bulje i gledaju gdje se god pojavim. I oni koji ne znaju moju biografiju automatski, po ljudskoj prirodi, pomisle u sebi: ”O, sigurno je tesko biti taj covjek” Ako me neko sazaljeva, gubi vrijeme, zato sto sam izabrao zivot snage, i ovde sam da pomognem vama da izaberete zivot snage, i reci cu vam, danas se ovde mnogo pricalo o drogi.
Ali znate koja je najgora droga koja je ikada zadesila covjecanstvo? Sazaljenje. Onog momenta kada sazaljevas nekog covjeka, ili onda kada sazaljevate sebe ti si u nevolji. Tvoj potencijal je u potpunosti zaledjen. Ne mozemo sazaljevati sebe, ne mozemo sazaljevati tebe.
Da, ja cu danas otici svojoj kuci. Da ja imam ono sto bi vecina nazvala slobodom, ali ja cu vam reci nesto o slobodi, o onom sto ja volim da zovem slobodom, Jer kao sto rekoh ne mozes vjerovati u predvidjanja koja ti ne daju snagu.
Druga lekcija danas je: ti nisi svoje stanje.
Nisi! Ja nisam invalid! Naravno iskoristicu parking mjesta za hendikepirane ali to me ne definise kao covjeka.
Nisi u stanju? Cijeli zivot su me tretirali kao nekog ko nije u stanju. Ali ja sam odlucio da se izdignem iznad toga i pokazem ljudima da je jedini hendikep covjekovo odbijanje da se prilagodi.
Trebas se prilagoditi svakom okruzenju u kome se nalazis, cak i ako je to zatvor. I kako prilagodjavanje izgleda? Ja mislim da izgleda kao slavlje! Jer ako sretnete ljude koji slave svoj zivot, zelis da budes u blizini njih, zelis da ucis od njih, zelis da saradjujes sa njima, zelis ih zaposliti.
Vidi! Ako ne zelis da te gledaju kao robijasa kada izadjes odavde, ili cak dok si ovde, sve ti se to nalazi u stavu-to je vjera u sebe do donosis vrijednost ljuddkoj rasi, bez obzira kakvo je tvoje trenutno stanje , titula ili ugled.
Jer ako ja povjerujem da sam nesposoban, uvenuo bih, bio bih stidljiv, bio bih nesiguran, plasio bih se, ponasao bih se kao da mi treba pomoc. I ostatku covjecanstva bi to bilo OK.
Ali izabrao sam nesto drugo. Izabrao sam da budem jak. Izabrao sam da budem vodja, Izabrao sam da imam rjeci kojim pomjeram ovu planetu. I nadam  se da to insirise vas da shvatite zasto ste rodjeni. Rodjen sam da oslobodim ovaj svijet nesigurnosti. Jer kada je ljudsko bice nesigurno ono radi gluposti. Kada se osjecamo kao da nismo dovoljni, trazimo odobravanje i priznanje iz vana, strane objekte da nam kazu da vrijedimo. (aplauz)
Hvala Vi jeste dovoljni. Reci cu vam da sam se zakleo svom terapeutu da cu voljeti sva ljudska bica, bez obzira sta su uradili. Jer duboko u sebi, otkrio sam da sva ljudska bica samo zele da budu voljena, cak i ako su zestoki, cak i ako su strasni, cak i ako su opasni. Postavi ih u pravi polozaj, u pravo vrijeme, i oni ce ti reci istinu: samo zele da budu voljeni.
Da li znate od koga zele ljubav najvise? Ne od njihovih majki, ne od njihovih tata, ne od njihovih cuvara. Ni od jednog od tih ljudi! Zele biti u stanju pogledati u ogledalo i voljeti sebe. I ako mozes to shvatiti onda si na pravom putu. Ali ne mozes se sazaljevati. Kada se sazaljevas ti veneš. Postoji suprotnost sazaljevanju sebe, druga ekstremnost koju ja zovem ”maltretiranje sebe”, kaznjavanje sebe, biti vlastiti neprijatelj govoreci sebi da su sva ta predvidjanja, negativna misljenja, tacna, istinita da si propao, promasaj. Da ne predstavljas nista.
Maltretiranje sebe je najopasnija stvar koju mozes da uradis sebi. Ne mozes priustiti sebi samosazaljenje, ne mozes priustiti da maltetiras sebe, treba da volis sebe, jer poslednja lekcija koju cu podjeliti sa vama danas je ta da cu vas nauciti sta je pravi zatvor. On nije okruzen bodljikavom zicom, elektricnim ogradama, pravi zatvor nema strazare.
Pravi zatvor je ovde gore. I mi ga svi imamo. Svi imamo um koji brblja i koji nece da prestane da brblja. Znate li gdje je vas spas? Nije van ovih zidina. Upoznao sam mnogo ljudi koji su toliko uspjesni i slavni, koji su u zatvoru, zato sto su zapeli u svojim mislima, maltretiraju sebe, sazaljevaju sebe.
Stvarna sloboda je izlaza iz vlastitog uma.
I ono sto me moja supruga naucila ulazak u vlastito srce, saznanje da ova stvar koja kuca radi mnogo vise od slanja krvi u vase ekstremitete. Sta ono radi? Salje emocijonalne mogucnosti, beskrajne mogucnosti izbora naseg ponasanja, u nasim zivotima, nasim ponasanjima. Kada volis sebe, bilo da spavas u zatvorskoj celiji, ili u dvorcu, bez obzira da li je hrana u tvom stomaku ili ne znas kada ces sledeci put jesti, kada volis sebe, kada ovladas svojim emocijama, tada i samo tada ces biti slobodan. Volim svakoga od vas, i zelim vam slobodu unutar ovih zidova. Blagosloveni bili.