Novi antipsihotik za psihoze kod neuroloskih bolesti

Sredinom 2016 godine je FDA odobrila prvi antipsihotik za lijecenje psihoticnih simptoma (halucinacija i sumanutih ideja) kod Parkinsonove bolesti.

Sada se isti lijek ispituje za lijecenje psihoticnosti kod Alchajmerove demencije . Prije par dana su objavljeni rezultati koji obecavaju i daju nadu ne samo za ublazavanje komplikacija ovih bolesti nego i kod drugih neuroloskih bolesti.

Tokom 2012 su pocela istrazivanja i u primjeni ovog lijeka kod shizofrenije, gdje bi se primjenjivao kao dodatak drugim antipsihoticima koji djeluju na dopaminergicke receptore.

Pimavanserin je atipicni antipsihotik koji djeluje  kao inverzni agonist na serotoninskim 5-HT2A receptorima , sa 40 puta većom selektivnoscu u odnosu na 5-HT2C, i bez znatnog afiniteta ili aktivnosti na 5-HT2B ili dopaminskim receptorima.

Upravo ovo nedjelovanje na dopaminskim receptorima utice na to da ne pogorsava motorne simptome kod neuroloskih bolesti kao sto je Parkinsonova bolest i omogucava neometano djelovanje antiparkinsonika na dopaminergickim receptorima, a ipak utice na smanjenje halucinacija i sumanutosti.

Zbog izostanka djelovanja na dopamin, a nuplazid-djelovanjepredominantnog djelovanja na serotoninske 5-HT2A receptore ocekuje se i da ce u tretmanu shoizofrenije njegov dodatak  vec provjerenim antipsihoticima povecati njihov efekat, a smanjiti nezeljene efekte.

 

Lijek se uglavnom dobro podnosi. Potreban je oprez kod ljudi sa poremecajima srcanog ritma i produzenog QT intervala.

Reference:MadscapeAcadiadetaljni podaci o lijekuFDA

nuplazid