Zasto muzicke zvijezde umiru mlade

musicians_3087784b

Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin i Amy Winehouse su umrli sa 27 godina. I mnogi drugi muzicari su umrli dok su bili mladi.

Od prevelike količine droge su umrli Dženis Džoplin, Džim Morison, Džimi Hendriks.Samoubistva Majkla Hačinsa i Kurta Kobejna. Misteriozna smrt Brajana Džonsa…

Jucerasnji  Bozic je bio zadnji za George Michaela, zvijezdu koja je obiljezila i moju mladost.

Zasto muzicke zvijezde umiru tako mlade? Ima li to veze sa njihovim zivotnim stilom, sa losim djetinstvom, alkoholom i raznim drogama koje upotrebljavaju, velikim zahtjevima muzicke industrije,stresom i depresijom?

Odgovor na ta pitanja dala je jedna australijska studija.

Istrazivaci  Universiteta u Sidneju su ispitivali zivotni vijek i uzrok smrti  12,665 muzicara koji su umrli od 1950 do 2014.godine. Dobili su vrlo uznemiravajuce rezultate:

-Muzicari zive krace od ostalih ljudi, umiru 25 godina ranije od ocekivanog,

  • u prosjeku zive 60-ak  godina

-samoubistvo je do 7 puta cesce nego kod ostalih

-ubistvo je oko 8x cesce nego kod ostalih

-smrt zbog nesreca je do 10 x veca nego inace.

izvor1,2

Dianna Kenny, profesorica psihologije, kaze da je muzicka scena veoma opasna za mlade ljude , posebno za one koji su depresivni, suicidalni i one koji pokazuju znakove stresa. A bas takvi budu privuceni sa stavovima na muzickoj sceni koji favoriziraju upotrebu opojnih sredstava, promiskuitet i vrednuju umiranje u mladosti.

j-d

Mozda se sve moze sazeti u izreku “Živi brzo, umri mlad, budi lijep leš.”

Kakva je to samo zabluda ili usudila bih se reci znak bolesti! Ne samo medju muzicarima nego i kod drugih ljudi. Srecom mnogi je preispitaju i shvate da je zivot lijep i nakon mladosti.