Prva psiholoska pomoc-prica iz zivota

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija obiljezava ovaj dan nekom drugom temom. Ove godine je tema prva psiholoska pomoc kada se desavaju neke katastrofe, prirodne ili drustvene.

Nazalost, ovih katastroficnih dogadjanja bilo je dosta u nasoj neposrednoj proslosti i cijelo vrijeme cujemo o prijetnjama novih katastrofa.

Povodom ovog dana htjela sam da napisem neku prigodnu i razumljivu objavu..i skoro da sam odustala, jer su mi na pamet samo padale neke strucne stvari koje daju uputstva sta raditi u tim trenucima. A koje sad, u ovom trenutku,nece vjerovatno niko procitati jer je dosta vise tih katastrofa!!… a kad bude trebalo nece biti vremena…

A onda mi se na fb pojavila ova prica (nazalost svakodnevna prica mnogih ljudi) koja lijepo objasnjava da psiholoska pomoc ide zajedno sa socijalnom i koje su to potrebe covjeka suocenog sa nevoljom. Ovisno o kojoj nevolji se radi i o covjeku samom naravno mogu biti u pitanju i druge potrebe.

Prica govori i o tome kako je onima koji pomazu i o jos kojecemu.

Evo i price:

Ulazim u porodilište.. Na porođajnom stolu mlada osoba koja ima dvadesetak godina, mršava, upalih obraza, tamnih podočnjaka. Ne čuje se…
Babica mi prilazi i kaže” Doktorka, žena je dilatirana šest centimetara. Termin porođaja je kraj sledećeg mjeseca a beba je baš mala.””
“Kako se zoveš”, pitam i prilazim ženi.
“Milica”, kaže jedva čujno..
“Odakle si”, nastavljam sa pitanjima.
“Odavde”, kaže, “tu sam se udala”.
“Dobro Milice, što si tako mršava? Jedeš li ti uopšte”, pitam.
“Da, odgovara kratko. Dobro jedem. Znate doktorka, moj muž radii i zaradi, ne pije. Dobar je. Svaki dan imamo hljeba i ponešto skuvamo. Lijepo živim, ne žalim se” priča.
Ja počinjem da se ledim… Shvatam da je iskrena. Da je to stvarno tako. Ona stvarno jede samo jednom dnevno i misli da je to u redu.
“Milice, koga imaš ? Brata, sestru”, upitam.
“Samo sestru doktorka, ali ona je u hraniteljskoj porodici. Znate mama je umrla, tata radi po ceo dan i nije znao šta će sa mnom. A bila sam vredna, čistila sam, kuvala. Odem na pijacu i uzmem zeleniš što bace. A bace dobru hranu. Kaže on meni, Milice našao sam ti muža. I doveo ga. Idi dijete sa njim, biće ti bolje nego ovde. I tako sam se ja udala”, kaže.
“I je l ti lep muž”, pokušavam da se našalim.
“Dobar je”, prozbori i nastavlja da ćuti. Samo grimase na licu pokazuju da je boli. Mlada žena koja prihvata realnost ma koliko bila teška, koja ne zna za bolje, mrtva u svojoj nemoći da bilo šta promijeni.
Babica mi donosi njene analize krvi.. Bacam pogled na papir i steže mi se knedla u grlu.Teška anemija, hipoproteinemija.
“Znate, nastavlja.. Ovo je devojčica. Zvaću je Anđela. Imam stvari. Sve sam oprala i složila, znate stvarno su ko nove. I pelene, imam i pelene. Nego. nemojte da se ljutite mislim da ću da se napnem.
“Napni se Milice”, kažem i gledam u babicu. Svi ćutimo. Nemamo riječi.A iznutra nas steže, boli..
Hajde Milice, najjače što možeš, napni . Milica sluša, njeno mršavo tijelo daje svu svoju snagu. i ona se porodi. Beba mršava, ali lijepa, plače, crnokosa.
“Dušo, mama te je dočekala. Dušo, dajte mi je da je ljubim”, kaže.
Uzima je grli, ljubi i plače od sreće.
“Dušo, ti si meni sve. Koliko je teška doktorka”, pita.
“Evo samo malo, Milice izmjerićemo bebu”, objasnim. Beba je teška 2200 grama. Terminska beba, beba gladne Milice.
“Lepa je doktorka, stvarno je lijepa”.
“Jeste Milice, lijepa…”
Teram babicu da joj donese stvari, da je presvučemo. Babica obara pogled. Odlazi u pripremu i donosi kesu, najlonsku, običnu i u njoj jedna stara spavaćica, jedna kesa uložaka i sapun.
“Milice jesi li gladna, žedna?”
“Nisam, ješću kasnije. Ne brinite, ne treba meni mnogo”. I prvi put Milica ima osmjeh.
Izlazim iz porodilišta. Čeka me nizak čovek.
“Ja sam Milicin muž. Da li je Milica dobro?”
“Jeste”, kažem i gledam ga. Iznošena majica, ali čista, velika trenerka i pocijepane patike. Ruke, grube, ranjave. Porodila se i beba je dobro. Srećan je.
“Molim vas, dajte ovo Milici”, reče i pruža malu kutiju keksa i sok. “Neka jede, treba da doji, a ja cu doći sutra.. Eto krenulo mi ,imam da radim ..
Odlazim puna tuge. To je stvarnost. Tu oko mene.
Sutradan u viziti, dolazim do nje. Osmehuje mi se. Miriše na sapun, oprane kose u spavaćici sa porođaja, koja je čista.
Shvata moj pogled. Gleda me u oči i kaže.
“Oprala sam je i osušila se. Toplo je. Vidite”, kaže i pokazuje na stočić kraj kreveta. Sokovi, napolitanke, čokolade.
“Dale su mi, nisam uzela.. Kažu, jedi Milice vidi kako si mršava a mi debele”.
Nameštam osmjeh i gledam oko sebe..Ove divne žene iz sobe su osjetile da treba da joj pomognu i donele su joj od uložaka do hrane, a da je pri tome ni jednog trenutka je nisu uvredile..
Dolazi dan otpusta .Pri polasku Milica dolazi da se zahvali..
“Hvala vam na stvarima za bebu. Nije trebalo.”
“Neka Milice, uživaj. Nije to ništa.”
“Hvala , hvala…”
A on ih čeka.. Ljubi ih u kosu i daje Milici jednu ružu.. ..Tako se valja..
Gledam ih i mislim.. Koliko ti stvarno potrebno da budeš srećan ? Zaista ne znam…

 

Vise informacija o prvoj psiholoskoj pomoci na SZO Svjetski dan mentalnog zdravlja 2016

Podijelite svoja iskustva i razmisljanja o tome sta najbolje pomaze i sta ne pomaze.

ruke-mesa4

PRVU PSIHOLOSKU POMOC MOZE PRUZITI SVAKO!