Kako pustiti opsesivnu misao da prodje – iskustvo

Opsesivne misli su misli koje su neprijatnog sadrzaja koje kod covjeka izazivaju neprijatna osjecanja i kojih bezuspjesno pokusavaju da se otarase. Sto se vise pokusavaju osloboditi tih misli ili razuvjeriti ili sprijeciti da se one jave, to se te misli vise javljaju i duze traju.Ove misli koje su ustvari proizvod nase imaginacije, nisu tacne, mada se covjek plasi da bi mogle postati tacne. To je masta koja je negativna, netacna, nije zasnovana na stvarnosti i koja apsorbuje svu paznju doticne osobe i dovodi do smetnju u funkcionisanju.

Opsesivne misli su one misli koje:

  • Se pojavljuju same od sebe – iznenada i bez volje osobe
  • Neželjene su.
  • uporne su i dugo se javljaju
  • Podrazumevaju otpor – osoba pokusava da im se odupre.
  • Nemoguce ih je kontrolisati.
  • Nisu karakteristične za osobu – u suprotnosti su sa idejom koju osoba ima o sebi, svojoj ličnosti i ponašanju i stoga su neprihvatljive.

Ovakve misli se javljaju kod opsesivno-kompulsivnog poremecaja, ali i u drugim stanjima anksioznosti, depresiji i drugim stanjima.

Postoje razliciti nacini za prevazilazenje opsesivnih misli. U videu koji slijedi cucete jedno korisno iskustvo o nacinu za nosenje sa opsesivnim mislima. Ova vjezba je usmjerena na to da se misli registruju, ali da im se ne ukazuje prevelika paznja cime one polako gube na intenzitetu i “prolaze”.

O svojim iskustvima prica Sonja Cvetkovic . Ona preko svog youtube kanala Anksioznost i moc volje-Sonja Cvetkovic  i istoimene facebook grupe podrske prenosi svoja saznanja i korisna iskustva u prevazilazenju anksioznosti sa ciljem da pomogne drugima sa slicnim problemima.

Bravo Sonja, hvala  i samo naprijed!

 

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s