Vijest

DA LI JE  DROGA IZ GLJIVA NOVA NADA ZA TESKO DEPRESIVNE  ?!

padoDepresija je jedna od najcescih bolesti i potencijalno smrtonosna bolest. Srecom u vecini slucajeva se uz odgovarajuce tradicionalno lijecenje ( psihoterapija, lijekovi i zdravi zivotni stilovi) postize remisija. Medjutim, oko 20 % oboljelih od depresije ne reaguje na lijecenje, cak ni nakon vise razlicitih pokusaja. To su osobe koje boluju od teske (na terapiju) rezistentne depresije.

Istrazivaci su stalno u traganju za novim nacinima i supstancama koje mogu pomoci. Juce su objavljeni rezultati jedne manje studije o djelovanju psihoaktivne sustance (droge) psilocibin na depresiju.

Ranije se vec pokazalo da bi ova droga mogla  imati terapijski efekt kod opsesivno-kompulzivnog poremecaja, zavisnosti od pusenja, alkohola. Efekti na depresiju nisu do sad testirani, mada je bilo nagovjestaja da bi efekti mogli biti pozitivni, jer psihocibin, tj aktivna supstanca psilocin djeluje na receptore za serotonin (5HT2A agonist).

Psilocibin je psihodelicna droga, halucinogen slican LSD, koja se nalazi u raznim vrstama gljiva. Djelovanje pocinje nakon 20 minuta i traje do 6 sati. Usljed djelovanja droge osobe mogu da vide, cuju, dozive nesto sto ne postoji , osjete euforiju, panicni strah, paranoju i urade stvari koje su vrlo opasne i nepredvidive,npr kao sto je iskakanja kroz prozor. Sem brojnih kratkotrajnih i dugotrajnih psihickih efekata, ima i razne tjelesne efekte.

pado halucinacije

Cesto se zloupotrebljava i koristi sa drugim drogama i alkoholom. U nekim zemljama je legalizovana i upotreba magicnih gljiva je stavljena pod kontrolu.

Ovo istrazivanje je provedeno na (vrlo)malom broju osoba koje pate od terapijski rezistentne depresije i nije imalo kontrolnu grupu. Primijenjene su male doze psilocibina u dva navrata sa razmakom od 7 dana. Svih  12 pacijenata je imalo psihodelicne efekte tokom 6 sati od primjene supstance, ali su bili pod stalnim nadzorom psihijatara .Kod svih 12 pacijenata su simptomi depresije bili smanjeni tokom 3 sedmice, a kod 5 tokom 3 mjeseca.

Ovo je mala studija i ona je sluzila prije svega za eksperimantalno ispitivanje djelovanja psilocibina na terapijsku rezistentnu depresiju i njegovu sigurnost. Priprema i dobijanje odobrenja je trajalo 30 mjeseci. Tako da su rezultati samo potvrdili IDEJU o mogucoj terapijskoj efikasnosti i potrebno je veliko i placebo kontrolisano ispitivanje da bi se moglo govoriti o potencijalnom novom lijeku za depresiju. Za to ce trebati dosta vremena i vjerovatno odgovarajuca zakonska regulativa radi sprecavanja  zloupotrebe.

Iako ovi prvi rezultati daju nadu, istrazivaci su upozorili da se

ne smije samoinicijativno eksperimentisati sa ovom drogom kod depresije zbog ozbiljnih nezeljenih efekata i posljedica.

Vise o istrazivanju procitajte  u The Lancet Psychiatry Journal (pdf)

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s