Jednostavne vjezbe za smanjenje napetosti u ramenima

Napetost u misicima ramenog pojasa i vratu, koja cesto dovodi do glavobolje, je najcesce posljedica svakodnevnog stresa i anksioznosti.  Da bi opustili te misice  naucite se opustiti i pravilno disati.

Ovih par vjezbi mogu pomoci :

 

leziVjezba 1. Lezite na ledja, stavite svoje ruke na sredinu  stomaka poprijeko  tako da se vrhovi srednjih prstiju dodiruju  i zatvorite oci. Zamislite da su vam ruke teske i  da imate balon u stomaku. Udahnite kao da pokusavate naduvati balon, a onda izdahnite kao kad duvate balon od zvake. Potom skupite svoje ruke u pesnicu i zauzmite skupljenu poziciju, tzv. fetus poziciju. Udahnite i polako otvorite pesnicu i rasirite ruke i noge.

 

vizuelizacija kretanja zraka tokom disanja

Diaphragmatic_breathing.gif

Vjezba 2.  Nadjite neko mirno mjesto, sjedite udobno i disite polako, normalno. Kad udisete, zamislite da zrak prolazi kroz vas nos, preko grla, dusnika do pluca.Obojite zrak i njegovu putanju u neku vama omiljenu boju, npr plavu. Ne disite sa naporom i ne forsirajte disanje. Disanje je ionako automatsko. Udisite kroz nos i izdisite kroz usta.

 

Nocne more

Vjezba 3. Ako se tokom noci probudite sa osjecanjem da nemate daha i uznemireni ste, to znaci da se sa necim „borite” a da toga niste svjesni.

Ako imate ove smetnje, lezite na ledja, rasirite ruke i disite polako. Mozete disati po provjerenom receptu za sporo disanje koje pomaze kod napada straha. Disite tako da udah traje 3 sekunde (ili dok izbrojite do 3), potom izdahnite tokom 3 sekunde. Ponovite ovo 10 puta, pa potom napravite pauzu od 10 sekundi. Jos jedan do dva  ciklusa ovakvog disanja ce vam pomoci da se opustite i da napad straha oslabi.

konsultacije i pitanja

Disanje je automatsko i regulise ga dio mozga koji nije pod uticajem nase volje. Ne mozemo SVJESNO prestati disati, ali  mozemo uticati na ucestalost disanja. Normalna frekvencija disanje kod odraslih zdravih osoba je 12-20 respiracija u minuti.

Tokom stresnih dogadjaja ili napada panike i anksioznosti pozeljno je da disanje bude sporo . Ritam svog disanja  uporedite sa ovim koje je pozeljno.

disanje sporo