Zivjeti sa depresivnom osobom – kako pomoci i njoj i sebi

Depresija je tesko oboljene i tesko je zivjeti sa oboljelim od depresije.

DepressionDepresija je jedna od najcescih hronicnih bolesti modernog doba. Ako je svaka cetvrta osoba depresivna onda bi to moglo da se protumaci i da u svakoj (cetveroclanoj) porodici ima jedna depresivna osoba, lijecena ili ne.

Mnogi brakovi sa depresivnim clanom se raspadaju i to 9 puta cesce od ostalih.

Nije lako biti depresivan, a nije lako ni partnerima oboljelih.

Mnogi opisuju da se njihov depresivni partner toliko izmijenio, da to nije vise ista osoba. Povukla se, izbjegava ljude i druzenja, sve joj je postalo tesko, razdrazljiva je, nezainteresovana, intimni momenti i seks su gotovo prestali, zapustila se, ne moze da obavlja svoje uobicajene aktivnosti i poslove, stalno sjedi ili lezi i zamisljeno gleda, ne odgovara na pitanja. Komunikacija polako pocinje da jenjava, cesto nema ni verbalnog ni emocionalnog odgovora na pitanja, niti zajednickog trazenja rjesenja za probleme. Partner je cesto  izlosen verbalnim napadima, optuzen za nerazumijevanje, nedovoljne podrske i pomoci i to ponekad sa izlivima bijasa i nezadovoljstva. Crno, pesimisticno gledanje na zivot, prebojeno losim proslim iskustvima i tmurnim sumornim raspolozenjem smjenjuju se sa periodima tisine ili uobicajenog raspolozenja. Nekada postoji prekomjerno koristenje alkohola i/ili droga, pa i neka druga rizicna ponasanja. Na zdravog partnera polako budu prebacene sve ranije obaveze i aktivnosti, tako da on  postaje preopterecen svim obavezama u kuci, poslu, sa djecom i drugim.

Uz tu preopterecenost postoji  nerazumijevanje, tj pogresno tumacenje depresije i onog sto je prati. Zato je vazno sto prije se informisati o depresiji i kako pomoci sebi i svom partneru i cijeloj porodici.

Prvo, informisite se i pokusajte sto bolje razumjeti sta sve jeste depresija i sta znaci, prije svega da je to bolest, a ne bezobrazluk ili ljenost. To je bolest kao i sve druge bolesti, kao visok pritisak ili secerna bolest. Ona ne nastaje zato sto to neko zeli, vec zato sto postoje ozbiljni razlozi za to. Depresija se moze uspjesno lijeciti .

Oslobodite se svojim osjecanja krivice i samooptuzivanja u vezi toga da li ste mogli ranije nesto da uradite, prepoznate bolest, sprijecite i sl, da li ste vi krivi sto je vas partner depresivan. Cak i da jeste jednim dijelom doprinijeli ovoj slozenoj situaciji, to je proslost i to je zavrseno i  zato se prestanite samo-optuzivati. Time necete nista popraviti, vec cete se samo iscrpiti. Svoju energiju usmjerite na sadasnjost, jer  je sada najvaznije pitanje kako pomoci depresivnom partneru.

Najbolji nacin da pomognete svom depresivnom partneru je da mu pomognete da pocne adekvatan tretman depresije. Depresija je bolest i ona zahtijeva lijecenje lijekovima i psihoterapijom, nekada samo sa jednim, a nekada na oba nacina. Vasa podrska je vazna i dobrodosla, ali ne pokusavajte da lijecite svog partnera. Vi ste medjusobno isprepletani raznim emocionalnim vezama i ne mozete objektivno posmatrati i pomagati. Zato je potreban neutralan profesionalac koji zna kako da pomogne i sta u kojoj situaciji najbolje pomaze. Jedna od najvaznijih recenica koju mozete reci svom partneru nije “prevazidji to vec jednom” ili “prestani od muhe praviti slona” “to moras sam prevazici, sve je to u tvojoj glavi”… vec “Ides kod doktora… idemo zajedno

Mnogi partneri depresivne osobe se osjecaju dosta bolje kada porazgovaraju o depresiji i svim njenim posljedicama po porodicu, finansije, djecu. Depresija partnera je vrlo iscrpljujuca i cesto zarazna. Stoga porazgovarajte sa svojim prijateljima i clanovima porodice o svojim osjecanjima i potrazite njihovu podrsku i pomoc.  Posavjetujte se i sa profesionalcem iz oblasti mentalnog zdravlja. Tokom tretmana depresije nekada cete zajedno obavljati razgovore sa terapeutom i partnerom, a nekada odvojeno.Pomoci ce vam da bolje razumijete sebe i svog depresivnog partnera i kako da najlakse prebrodite taj depresivni period.

Odvojite vrijeme za sebe i za ono sto vama pomaze da se bolje osjecate. Druzite se sa pozitivnim ljudima i bavite se nekim sportom i hobijem.

Ono sto jako puno pomaze depresivnim osobama  da se sto prije pocnu bolje osjecati je fizicka aktivnost. Ona povecava osjecaj zadovoljstva i porast “hormona srece” na prirodan nacin. Podjite sa svojim partnerom u setnju, u prirodu, u vrt, na naki sport, hobi koji je vas partner ranije imao ili slicno.

Na kraju da podsjetim, zivjeti sa depresivnom osobom je zahtjevan zadatak. Ona ima svoje potrebe, ali i vi imate svoje. Mislite i na sebe i pomozite sebi da bi mogli pomoci svom partneru i potom ponovo se “vratiti”u zivot kakav je bio prije bolesti. Bolest naravno mijenja covjeka, ali cesto je to na BOLJE, a ne na gore kako mnogi zamisljaju. Izbacite sebi pitanja iz glave tipa: “Hoce li ovo ikada proci? “i “Moze li se izlijeciti?”

Naravno da moze.