PRAVA LJUBAV- sta je to?

Iza nas je jos jedan dan zaljubljenih ili dan “upalih u ljubav” (fall in love) kako to englezi sa razlogom zovu.

Upali u nesto sto misle da je ljubav! Sta se to ustvari desava?

Osjecaju veliko uzbudjenje, strast , naklonost i neodoljivu zelju da provedu sto je moguce vise vremena sa zeljenom osobom. Hormoni i neurotransmiteti se intenzivno luce, kao sto su hormoni za nagradu. Dijelovi mozga koji su odgovorni za nagradu su aktivirani, a oni koji kriticki rasudjuju i procjenjuju negativne osobine i osjecanja postaju neaktivni. Zato se i kaze da je „ljubav slijepa”.

Ovo stanje opsjednutosti lici na zavisnost i kazu da je ljubav najjaca adiktivna supstanca. Naravno da nije supstanca, ustvari niko precizno ne zna reci sta je to…osjecanje, skup osjecanja…pod rijecju „ljubav” se podrazumijeva svasta nesto. Ali ona definitivno nastaje u nasem mozgu i kao proizvod sopstvene procjene voljene osobe koja moze ali ne mora biti (i uglavnom nije) tacna. Voljena osoba se procjenjuje kao „idealna” u onim aspektima koji su znacajni za zaljubljenu osobu i „neophodna”.

A sta je ustvari prava ljubav?

Sta sem strasti , seksualne i fizicke privlacnosti ona sadrzi.

srce sternbergAmericki psiholog Robert Sternberg kaze da su druge dvije komponente prave ljubavi bliskost i odanost.

Bliskost se gradi vremenom . Kako partneri provode vrijeme zajedno, sve se vise i bolje upoznaju, to sto znaju jedno o drugome svidja im se, razvija se prijateljstvo, izmjenjuju se najintimnije pojedinosti iz zivota i fantazija i stvara se povezanost izmedju njih, postovanje i povjerenje.

Ovo lici na opis prijateljstva, zar ne?  A mnogi ce zaista i reci da im je partner najbolji prijatelj.

Kada partner odluci da ce biti uz osobu koju voli i kada se pojave problemi i kada im ne ide sjajno u zivotu, onda se razvija treca komponenta ljubavi, prema Sternbergu. U mnogim situacija se potrebe partnera stavljaju na prvo mjesto, ispred sopstvenih potreba i spremnost za zrtvovanje za voljenu osobu i odnos ljubavi. To je odanost.

Ako sve ovo nije uzajamno, ne bih rekla da je u pitanju  prava ljubav.

Da zakljucimo- par vaznih obiljezja ljubavi:

međusobno uvažavanje;

privrženost

međusobna nesebičnost;

obostrana ljubav;

vezivanje i želja za očuvanjem ljubavi;

dijeljenje emocija i osjećaja;

prijateljstvo

strast , seksualna želja;

dijeljenje intimnih razmisljanja;

želja za međusobnim pomaganjem.

Po meni, mnogi ce ljubav kao pravu prepoznati tek ako se njihove predstave o ljubavi „poklope”sa predstavama o ljubavi partnera. Da li one sadrze sve ili samo neke elemente ili cak prenaglasane elemente koje sam nabrojala zavisi od same prestave o ljubavi. Ali o tome neki drugi put.

Kakvo je vase shvatanje prave ljubavi i zivite li u takvom partnerskom odnosu da ga mozete nazvati ovim imenom. Ako ne, sta cete uraditi da se to promijeni ?

Moj komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s